De Sydjyske Rideklubber

Sammenslutningens historie.
Sammenslutningen ”De Sydjyske Rideklubber” (DSR) blev startet i 1941 på initiativ af Kolding Rideklubs daværende formand Chr. Hauge, der var en usædvanlig initiativrig formand. Sammenslutningen bestod af klubberne i Horsens, Vejle, Kolding, Esbjerg, Haderslev og Sønderborg. Formålet med sammenslutningen dengang var, at de 6 klubber gennem samarbejde og på skift skulle blive i stand til, at afholde det, man dengang kaldte åbne stævner (vore dages landsstævner). Samarbejdet kørte fint indtil slutningen af 50érne, hvorefter det gik i stå.

Samarbejdet blev startet igen, da Fredericia Rideklub’s formand, P. Brøchner-Mortensen, indkaldte til et møde d. 20. november 1966 på restaurant Hannerup.

Alle klubber (21 i alt) fra linien Horsens – Ringkøbing og sydpå til grænsen var inviteret. På dette møde blev det nuværende samarbejde mellem De Sydjyske Rideklubber startet.

Den nuværende sammenslutning har til dato haft følgende formænd:
P. Brøchner-Mortensen (1966-1967),
Kai Schibler (1967-1987).
Mads Frederiksen (1987-1991),
Anna Ravn (1991-2001),
Thomas Vogt Hansen (1991-2003),
Børge Christensen (2003-2005),
Carl-Chr. Petersen 2005-2012,
Michael Skov Tækker, 2013-2015,
Tina Thomsen 2015-.
Det første propositionshæfte blev udgivet i sommeren 1980.
Pr. 1. april 2015 består sammenslutningen DSR kun af klubber i Distrikt Sønderjylland og 9. Distrikt 10 har meldt sig ud af samarbejdet.

Sydjyske mesterskaber.
De første Sydjyske mesterskaber (SJM) for heste blev afholdt i 1967 og for ponyer i 1975. Antallet af mesterskaber er gradvist blevet udvidet, senest i dressur og spring for unge ryttere i 1999.

Vandrefad til Sydjysk mesterskab i klubholdspringning for heste.
I det Sydjyske Mesterskab i klubholdspringning for heste, rides om en vandrepokal med indskriften ”DSR Chr. Hauges mindepræmie”. Præmien er et ægte sølvfad, som der blev redet om første gang i 1947. Vandrepræmien blev dengang udsat i stafetridning og blev vundet af Vejle Rideklub. Der blev i første omgang konkurreret om vandrepræmien indtil 1958, hvor den blev vundet af Kolding Rideklub. Her passede man godt på sølvfadet, og det blev i 1967 atter fundet frem og samme år genvundet af Kolding Rideklub. Vandrepræmien kan ikke vindes til ejendom.
Vandrefadet er forsvundet omkring år 2006, hvorefter det blev eftersøgt dog uden resultat.

Vandrepokal til Sydjysk mester i individuel springning for heste.
Til dette mesterskab udsatte stutteri Gammelgård v/Chr. Jørgensen, Als, en vandrepokal, der i 1984 blev vundet til ejendom af Carl Ernst Andreasen, Aabenraa Rideklub. Carl Ernst udsatte i 1985 en ny vandrepokal der, ligesom den gamle pokal, kan vindes til ejendom af en rytter, der har vundet den 3 gange i træk eller 4 gange i alt.

Vandrepokal til Sydjysk mester i individuel springning for ponyer.
I de Sydjyske Mesterskaber i individuel springning for ponyer rides i hver af de 3 kategorier om en vandrepokal. De 3 pokaler blev udsat grundet en hurtig indskydelse blandt tilskuere til mesterskaberne. Pokalerne blev skænket af:
Kategori I:                                     Gerhard Kristiansen
Kategori II:                                    Sonja Grønbjerg
Kategori III:                                   Torben Jepsen
Pokalerne kan ikke vindes til ejendom.
Mig og Mårum pokaler.
I 1990 fik hver af landets 14 distrikter en vandrepokal, der skulle udsættes første gang i 1991 som en vandrepokal i LB-dressur. Pokalen blev skænket af DRF daværende hovedsponsor ”Bryggeriet i Helsingør”. Pokalerne kan ikke vindes til ejendom.

Indgravering og aflevering.
Hvert år skal vindernes navne indgraveres på de forskellige pokaler. Ansvarlig herfor er de vindende ryttere og deres klub. Efter indgraveringen kan regningen sendes til formanden for De Sydjyske Rideklubber. De vindende ryttere og deres klub har ansvaret for, at pokalerne det efterfølgende år afleveres til den klub, som arrangerer det pågældende mesterskab, dog afleveres ”Mig og Mårum” pokalerne til de respektive distriktsformænd.